Page content

article content

Baanzinnig werken voor 40+

Baanzinnig werken voor 40+.
Hoe laat je jouw toegevoegde waarde zien in een veranderende arbeidsmarkt.

Ben je de 40 gepasseerd en merk je dat je lichamelijk en geestelijk het werk niet meer kan bijhouden?

Ik begrijp dat je dat niet gaat toegeven. Je bent immers groot en sterk, dus je gaat gewoon door.

En wat als het niet meer zou gaan, dan is er toch niets aan de hand? Toch? Je inkomen wordt altijd wel op een of andere manier geregeld. Toch?

Om met dat laatste te beginnen, dat is niet zo. In het gunstigste geval krijg je een uitkering van maximaal 70% van je laatstverdiende loon gedurende 24 maanden. En dan is het voorbij!

Jeetje Raymond, wat een positief begin…

Ik geef toe dat ik bewust even stevig begonnen ben. Dat is niet zonder reden. Ik constateer namelijk al jaren dat veel 40-plussers hun kop in het zand steken wanneer het gaat om hun toekomst. Bewust leven om duurzaam inzetbaar te blijven hebben ze niet geleerd.

Mogelijk herken je je in de volgende uitspraken:

  • Ik werk al ruim 20 jaar. Ik heb me wel bewezen.
  • Ze houden er wel rekening mee dat ik niet meer zo zwaar kan tillen.
  • Die kilootjes extra… tja, mag ik geen biertje meer na een week hard werken?
  • Ik ben te oud om nog een ander beroep te leren.
  • Ik moet doorgaan voor het geld. Ik heb studerende kinderen.
  • Ik ben gescheiden en moet twee gezinnen onderhouden.

Heb ik je aandacht? Want dit artikel heb ik voor jou geschreven. Ik heb me namelijk voorgenomen om jou te gaan helpen. In de eerste plaats door een poging te doen je bewust te maken van het feit dat je nog tot je minstens 67 jaar bent, moet werken.

Maar bovenal dat je niet op dezelfde manier kunt werken en leven als toen je 25 was. Dat hou je niet vol. Je lichaam en je brein zijn simpelweg minder flexibel als toen. Dat is gewoon wat het is.

Het is vrij logisch dat als je lichaam minder aankan. En als de belasting van je werk gelijk of zwaarder is gaan er uiteindelijk verschijnselen van overbelasting ontstaan.

– Je komt stijf als een plank je bed uit
– Je kan je minder lang en goed concentreren
– Je hebt weinig energie meer als je thuiskomt
– Je sexleven is niet meer wat het was
– Je ogen sprankelen niet meer zo erg
– Je vindt het allemaal snel best
– Je ervaart de veranderingen op je werk als druk
– Je bent prikkelbaar en sneller geïrriteerd
– Je bent niet meer zo productief als vroeger
– Je wil wel maar het komt er gewoon niet meer uit
– Je bent buiten adem als je boven aan de trap staat

Mogelijk kun je het voor de buitenwereld nog een beetje verbloemen, maar er komt een moment dat het gaat opvallen. Als iemand van de HR-afdeling of je manager je bij zich roept: “Ha Jeroen of Danielle (jouw naam)! Heb je even?” Het zou zomaar kunnen dat je door ‘de mand bent gevallen’ en de buitenwereld plots in de gaten heeft dat het niet meer zo gaat als vroeger.

Op de tweede plaats wil ik je graag helpen om je kennis en ervaring juist wel nuttig te maken voor anderen. Als je al zo lang werkt dan heb je de kneepjes van het vak in je vingers. Die ‘vlieguren’ kan niemand je meer afnemen.

Het is de vraag of je huidige werkgever nog behoefte heeft aan die ervaring. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren aangepast aan de nieuwe wereld en de nieuwe behoeftes van klanten. Het kan zijn dat er andere kennis en ervaring nodig is om het bedrijf goed te laten draaien.

Je moet één ding heel goed onthouden. Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst. Je voegt iets toe aan het bedrijf en ontvangt daar een beloning voor. Als je niet meer de toegevoegde waarde levert die het bedrijf nodig heeft, ben je een te dure kracht. Het wordt nog weleens vergeten dat dit de enige reden is waarom je bij een bedrijf werkt. Zeker bij een langere arbeidsrelatie.

“We kennen elkaar al zo lang, we weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Lees die zin nog eens…

“We weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Juist, het kan dus zo zijn dat dat niet meer genoeg is. En dan ontstaan er problemen.

Alvorens ik je 7 direct toepasbare tips ga geven om duurzaam inzetbaar te blijven leg ik nog even uit waarom ik mij zo druk maak over jou.

In de afgelopen 27 jaar heb ik honderden mensen gesproken en begeleid die in dezelfde situatie zaten als jij. Veelal was het al te laat. Ik sprak deze mensen omdat ze zich ziekgemeld hadden. Ze waren toch te lang door gegaan. Ik vormde echter in de loop der jaren een ander visie over ‘doorgaan’. Veel van deze mensen hadden simpelweg niet geleerd dat er ook andere mogelijkheden zijn dan gewoon maar door te gaan tot er letterlijk bij neer te vallen.

Nu ben ik oprichter van Baanzinnig. Baanzinnig is een opleidingsbedrijf en arbodienst en heeft als missie mensen te coachen naar meer werkplezier en inzetbaarheid. We willen werkplezier voor iedereen mogelijk maken.

Ik deed ter voorbereiding op het geven van de opleiding tot coach werkplezier onderzoek naar dit thema. Zo ontdekte ik dat er veel wetenschappelijke gegevens bekend zijn over dit thema. Ik deed echter ook een ontdekking. Stiekem wist ik het al. Werkgevers weten niet zo goed raad met het onderwerp en om die reden zullen ze niet investeren. Het is zeer zeker geen onwil. Maar ze kunnen niet meetbaar maken wat investeren in dit thema ze oplevert. Er is geen concreet onderzoek gedaan, dus de effecten zijn onbekend.

Dan is er op dit moment maar één weg om te bewandelen, bedacht ik mij. En dat is om 40-plussers rechtstreeks te benaderen en te gaan helpen om in goede gezondheid hun kennis en ervaring in te zetten bij een bedrijf die deze ervaring goed kan gebruiken.

7 tips om je geen zorgen te maken over je toekomst en lekker aan het werk te blijven

Tip 1 Werk als een topsporter
Een topsporter is heel bewust bezig met herstellen na een training of een wedstrijd. Werken is ook een vorm van topsport. Zoek je rustmomenten tijdens je werkuren, maar vooral in de periode daarna. Een dag heeft 24 uur. Van die 24 werk je er maximaal 8. De overige uren ben je thuis. Daar ligt de ruimte om niet verder te overbelasten.

Tip 2 Maak alles lichter
Door gebruik te maken van hulpmiddelen maak je je werk lichter. Dit kan gereedschap zijn, maar ook computerprogramma’s. Het kost even tijd om ze te begrijpen, maar uiteindelijk heb je er veel gemak van.

Tip 3 Blijf geïnteresseerd in wat er om je heen gebeurt
Lees de krant, kijk het nieuws en blijf op de hoogte van wat er in je omgeving of op de wereld gebeurt. Als je weet wat er speelt, kun je mee blijven praten en val je op t.o.v. degene die dat niet doen.

Tip 4 Geef je op voor een cursus die niets met je werk te maken heeft
Door compleet iets anders te gaan doen, ga je inzichten ontdekken waar je geen weet van had. Je zult dat eerst moeten gaan ervaren en je moet daar niet op voorhand al een mening over vormen. Als je kijk op de dingen verandert, veranderen de dingen

Tip 5 Blijf onder de mensen
In de literatuur noemen ze dit sociale steun. Het is ontzettend belangrijk dat je altijd mensen om je heen zoekt die een gelijkgestemde interesse hebben. Met deze mensen zal je sneller een klik hebben en kun je gedachtes delen. Je vergroot daarmee tevens je netwerk. Je weet maar nooit of er iemand bij zit die je verder kan helpen.

Tip 6 Eerlijkheid duurt het langst
Durf met je leidinggevende te bespreken waar je mee zit en waar je tegenaan loopt. Wees je ervan bewust dat je werkgever belang heeft bij een medewerker die goed in z’n vel zit. Heb je wantrouwen om je wat kwetsbaarder op te stellen? Dan zegt dat iets…

Tip 7 Koop een spiegel
De enige persoon die zijn leven de juiste wending kan geven, is die persoon die je in de ochtend ziet in de spiegel. En geloof me daar doe ik zeker niet lichtzinnig over. Ook ik heb mijn rugzak vol levensgebeurtenissen. Maar uiteindelijk ben je zelf de persoon die aan de touwtjes trekt.

Ik ben heel benieuwd wat je van dit artikel en deze tips vindt.

Ik heb een vraag. Ken je mensen in je omgeving waarvan je denkt: ‘goh, hij/zij zou wat hebben aan dit artikel’, zou je die dan willen taggen? Dank je wel daarvoor.

Raymond

Comment Section

0 reacties op “Baanzinnig werken voor 40+

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: